Izgleda da nisam izabrao reprezentativnu sliku. Ja u poslednjih godinu dana provodim 30 min nedeljno cupajuci ovu algu. Ima je na svom kamenju i lagano prerasta sve ako se ne cupam redovno.
Doduse, jeste istina da nemam nikakvih mikro algi zbog nje.
Kupio sam nedavno jos dva jeza koji je redovno brste, ali se onu ne uvlace u male procepe izmedju kamenja te ona uvek nanovo nice, a oni jednostavno ne jedu dovoljno brzo. Nekada davno sam imao dobrog puza golaca (
Dolabella auricularia ) on ih je jeo kao sumanut. Ali kasa sam ga nesrecnim slucajem ubio, kasniji pokusaju nastanjivanja novog su se zavrsavali misterioznim nestankom u roku od 7 dana (dva puta oprobano, pa sam digao ruke).
A taj savet za slivnik/sump sam se nesto kanio da sprovedem u delo, ali da samo stavim neku makro algu koja se da iskoreniti ako mi zasmeta. Trenutno u karantinu imam malo Caulerpa lentillifera pa bih moga s njom da probam da napravim nesto.
A kacijum rekator mi odrzava lepo Ca oko 440ppm i Mg oko 1300ppm. Medjutim ako moji testeri ne lazu dKH mi je stalno nizak oko 8. U reaktoru imam nekakav krupni morski sljunak, sto bi trebalo da je isto sto i aragonit (CaCO3). Uvalio mi lik iz radnje, kaze da i sam to korisi i da nema nista drugo za Ca-reaktor.
Plus me napalio kako reaktor koristi sve manje ljudi, te da su svi presli na pumpicu i rekularno doziranje svega iz bocica, kaze jeftinije je, sigurnije je i manje zauzima mesta...
Te sam kupio na kantu prasak cistog NaHCO3. i sada malo sipam i merim dok ne saznam koliko mi nestaje na dnevnoj bazi.
Kako imam u kantama i CaCl2 i MgCl2, i ja se nosim mislju da ful predjem na pumpice (narucio sam nedavno neku Jebao, nikako da stigne).
Sto se cena tice, hemija me nece kostati puno. Sve soli su ispod 1e/kg, ako ih nabavim na kantu, te mogu potrajati godinama.
No, ajmo iz pocetka, znajuci da imam 10'000% manje iskustav od tvog. Sta da radim da mi dKH bude oko 12?
(ili sam ja izgleda malo pomesao pojmove citajuci svasta po netu, a svoje znanje hemije upotrbljavam na uvrnut nacin?!)