Molim pomoc. Ako neko zna da mi kaze odakle dolazi pojavljivanje krupnijih crnih tacki po kamenju i zatamnjenje pijeska crnom bojoj bio bi sretan da mi da odgovor.
Jes da se ja ne razumijem nesto puno ali mislim da su to alge, kod nas je isto tako ali samo prednji dio stakla koji se nalazi izmedju pijeska i stakla, tu ne mogu da dodju ove lizavice tj. ancistrusi pa valjda zato...
A ako ovo nije tacno ja se mLogo izvinjavam:hej:
Postavi sliku mozda bude neko tacnije znao... Ne znam mislis li na ovakvo crnilo?...
Nije bas tako cupasto kao na tim biljkama, vec se pojavljuje u vidu crnih sitnih tackica koje sam primjetio na jednom kamenu ali se ne siri brzo. Primjetio sam da mi i bilje polako tamni. Pa neznam sta da radim u takvom slucaju ?
Mislim da bi treba da ubacis sto vise bilja koje raste brzo, da malo mozda smanjis svetlost valjda ce se tako smanjiti ili mozda i nestati...
Ne znam iz kog razloga ali ima ovdje ljudi koji o tome znaju mnogo vise od mene ali se nesto ne javljaju, ne znam iz kog razloga, ali bilo bi fino da se pomogne ako neko vec zna nesto vise....
A i mozda da potrazis po forumu sigurna sam da ima slicnih tema jer ovdje ima dosta informacija
izmjenio sam vodu pa sam soli dodao i sada se biljke koje imam bolje osjecaju a rast tackica je smanjeno. cudna je ova kavristika. a ima ova riba koja jede sve alge pa i te nemoguce koncaste alge na slici koju vidim ovdje a zove se Crossocheilus siamensis.
ako se desi neki veci belaj kupit cu tu ribu kao mogucu preventivu.