Crowntail Fighter

boban

Osnivača sajta
Staff member
9 Avgust 2003
5,606
330
83
New Plymouth New Zealand
www.beke.co.nz
Par slika borca.

DSC05858.jpg

DSC05873.jpg

DSC05880.jpg

DSC05877.jpg

DSC05887.jpg

Betta splendens

Nema akvariste koji bar jednom nije posedovao ovu ribu. Njena lepota i neobicnost jednostavno ostavljaju bez daha. Velika nepravda je naneta ovoj vresti time da se smatra agresivnom i nepodobnom za držanje u zajednickom akvarijumu. Medjutim, to je vrsta koja nejcesce nastrada od drugih vresta riba (najcesce stardaju raskosna peraja). Treba izbegavati drzanje u zajednickom akvarijumu zajedno sa tetrazonama, ostalim lavirintovkama, skalarima pa i pojedinim vrstama zivorotki.
Ova riba poseduje izvesnu dozu agresivnosti, ali to se ispoljava izmedju mužjaka koji su medjusobno netrpeljivi i iskljucivi, tako da se dva mužjaka ribe borca ne mogu naci u istom akvarijumu. Taj njihov prirodni nagon je zloupotrebljen od strane čoveka, tako da se u istocnim zemljama organizuju borbe ovih ribica (slicno borbama petlova) sto je veoma nehumano ali verovatno profitabilno za organizatore.
Jos jedan trenutak iz života ovih ribica je doprineo njenom proglašenju za agresivnu ribu. Muzjaci su veoma temperamentni, pa ako ženka nema dovoljno mesta za skrivanje ili nije spremna i zrela za mrest, može lako da nastrada. Da bi se izbegla opasnost da ženka nastrada treba uz jednog mužjaka držati više ženki. Osnovni uslov za uspešan mrest je uparenost i trpeljivost izmedju ženki i mužjaka tokom njihovog polnog sazrevanja.

Riba borac je iz familije dvodihalica. Pored škrga ona ima jos jedan poseban organ za disanje labirint. Taj organ se nalazi u lobanji. Pomoču njega, riba ne uzima samo kiseonik iz vode, već i iz vazduha. To nas obavezuje da površina vode našeg akvarijuma mora biti bez prljavštine i masnoče tako da riba može uzimati i kiseonik iznad površine. Ako ne može da dodje do tog kiseonika, ugušiće se, iako u samoj vodi ima dovoljno kiseonika. Takav proces disanja je posledica podneblja u kome živi ova vrsta ribe. Ona potice iz veoma toplih voda (stajače i sporotekuče) Kambodđe, Vijetnama, Malezije i Tajlanda. Te vode su siromašne kiseonikom tako da je stvaranje labirinta ustavri prilagodjavanje ove vrste riba uslovima života.
Telo ovih ribica je valjkastog oblika i nema bočnih linija. Može narasti 6-7cm. Mužjaci su krupniji, sa izraženim perajima i intezivnih boja. Kada su razdraženi ili su u medjusobnom sukobu mužjaci šire svoja šlajerasta peraja, a škrge nakostreše i šire napred u vidu štita. Boja varira izmedju plave, ljubičaste i crvene.
Slabo je pokretljiva i može dugo vremena provesti uz neku biljku ili u uglu akvarijuma.
Iako su na glasu kao ratoborane i agresivane, ribe borci su veoma brižni roditelji a njihov mrest je jedan od najlepših u akvaristici. Taj čin zaslužuje posebno poglavlje i detaljan opis.

Mozda je ova tema mogla biti spojena sa temom "Sijamski borac" najvise iz razloga, sto je Mirka dala opsirnije predstavljanje ove vrste ribe. :) Ali dobro , linkovao sam ovde tu staru temu pa , ko zeli moze i tamo pogledati komentare. :wink:

Brainman, ajd malo objasni zasto tako mislis ....:ebote:

Nikily sta onda reci za Lion fish a i za vecinu morskih riba koje imaju specihicne jake boje i oblike.???? Takodje lice na, kako ti rece "ukrase" , samo sto je Lion malo bodljikav a uz to i opasan, po nepreznog "rukovaoca".

Sve je to odraz sredine u kojima one zive, prilagodjavanja okruzenju i odbrani od onih kojima mogu posluziti kao hrana.

Borac je zbog svoje prirodne obdarenosti bojom i oblikom peraja veoma atraktivan za nas. Zato je i cest stanovnik nasih akvarijuma. I nije takav da bi se nama svideo (doduse, covek je i tu malo umesao svoje prste sa genetikom :|, ali sta se tu moze ) vec prvenstveno u cilju produzetka vrste i opstanka.

Ako se ispostuje ono sto oni kao vrsta zahtevaju uzvracaju neverovatno lepim prizorima mresta i zaista postaju "ukrasom" naseg akvarijuma. :) Ali ne kineskim....

Pa znas kako Mirka, ja ne bih napisao da mi japanka lici na traktor, plakostomus na flautu ili diskus na frizbi...Mislim da su ovakvi komentari suvisni. Nisam se protivio tvom izlaganju, ipak si ti moderator...

@Coa. , nije ni cudo sto ih nikada nisi video, obzirom da ipak zivis ovde kod nas :)
Ovakvi borci bi mogli da se vide ovde jedino ako bi se neko potrudio da uveze, ili ono MNOGO manje verovatn, da pokusa sam da ih odgoji. Ovakva osobina reckavog repa se najverovatnije prenosi kao recesivna osobina u dominantno-recesivnom tipu nasledjivanja, ali tu informaciju cu jos da proverim.
Kod nas je u par navrata bilo boraca sa repom podeljenim na dva dela, kao malo deblji "lastin rep", ali to je "shminka", odnosno secnuli su im rep dok su mladi i onda se rep na takav nachin dalje razvija, a ti borci ne nose takav gen, sto znaci da ce im potomci imatu uobicajeni rep.

Urban, super su slike. Ova zenka, jel' to tvoja, ili je slika negde sa neta?

Dakle, da zakljucim, kod zenki nema sanse da prepoznamo da li je u pitanju Crowntail ili ne?

Ovakva osobina reckavog repa se najverovatnije prenosi kao recesivna osobina u dominantno-recesivnom tipu nasledjivanja, ali tu informaciju cu jos da proverim.

StarChaser,

Teško da se ova osobina prenosi mendelistički (dom-rec) jer bismo u tom slučaju u
potomstvu sigurno dobijali i recesivne jedinke (malo je verovatno da su sve jedinke
dominantni homozigot, takoreći nezamislivo). Pre će biti da se radi o nekoj vrsti
ukopčanosti gena (vezani geni) ili poligenima, čime je mnogo teže manipulisati,
a potebno je i dobro znanje i iskustvo da bismo kroz više generacija sami dobili
ovakve tipove. Mislim da se ovo u svetu radi vrlo ozbiljno, kao u laboratoriji,
mogu samo da zamislim broj akvarijuma, jedinki, i statističke metode kojima
se služe oplemenjivači - ogroman i dugotrajan posao...

Što se tiče uvoza, skoro sam prvi put video srebrne gupi, e sad, možda to kod
nas već duže postoji, ne znam.

Pozdrav

U pravu si Jurken, verovatno je ovo dobijeno dejstvom vise vezanih gena, nema sanse da se dobija samo od jednog para.
Do nekih iole pribliznih rezultata, mogli bi doci jedino experimentisanjem.

U tom smislu, imam jednu lepu vest, barem mene raduje kao malo dete. Cudne su neke koincidencije u zivotu, pa tako se poklopilo da sam danas nasla i kupila dva muzjaka i dve zenke Betta Splendens CrownTail :D

Kupila sam jednog prelepog plavicasto-crvenog muzjaka i jednog jako ofucanog i mrsavog, ali potpuno braon-zute boje, sto bi trebalo da bude jako zanimljivo sa aspekta genetike. Dve zenke, obe su belog tela, ali jedna sa crvenim i jedna sa plavicastim perajima.
Sasvim slucajno dobila sam odgovor, da se zenka CrownTail borca definitivno razlikuje od zenke obicnog, naime, ona crvena gore na slici, ne verujem da je zenka CrownTail borca, jer bi morala da ima nazubljen rep.
Uostalom, evo i slika: muzjak kog sam prvo odvojila u akvarijum za mrest, koji je i zgodan za slikanje. Ovaj akvarijum u kom su za sada zenke je uzasan za slikanje, tako da poslacu za sada samo jednu mutniju sliku zenske, ali vidi se najvaznije-oblik repa.

Attachments

• crowntailSC.jpg
    crowntailSC.jpg
    96.6 KB · Pregleda: 17
  • AlSamLep.jpg
    AlSamLep.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 16
  • Zenska.jpg
    Zenska.jpg
    32.3 KB · Pregleda: 17
Znači, otvaramo oplemenjivački centar:ziveli:

Probaj da nadješ na netu, verovatno postoje neki podaci oko nasleđivanja, pa se malo uputi na šta treba da obratiš pažnju pri ukrštanju, ako ćeš to uopšte da radiš.
Postoje relativno proste statističke metode kojima se može, na osnovu potomstva u F1 i F2 generaciji odrediti tip nasleđivanja, broj gena (alela) odgovornih za to itd. (npr. analiza varijanse, heritabilnost...) pa ako si baš poludela za tim, zašto da ne, to je, bar po meni,
vrhunac "riblje" akvaristike.

Puno sreće ti želim :sampion:

Inače, probaj i ove da spariš i vidiš šta ćeš da dobiješ, to može mnogo da ti znači, možda izvučeš neki zaključak o naslednosti ovog varijeteta (sigurno ćeš više saznati nego ako ga ukrštaš sa ženkom Crowntaila) mada mi i ova ženka izgleda da ima nazubljen rep

Hej Jurken, pa trudim se, citam ja o tome na internetu, ali informacije su polovicne. Za sada sam najvise nasla o plavim nijansama, ali ok, polako, strpljenja ne manjka. Svakako te racunam za konstruktivne komentare. :)

Urban bgd, ako hoces, mogu ti pustiti na PP gde sam u Beogradu nabavila Crowntail muzjake i zenke.

E, a onaj dasa je vec napravio jedno lepo gnezdo, pa mu veceras pustam zensku, samo jos malo da sacekam da svare tubifex valjam_se

Pardon, samo izvolite...

Stojim na raspolaganju, sad ću malo i ja da krenem da jurim po netu do kakvih su zaključaka došli belosvetski oplemenjivači (samo za neke druge vrste, još se nisam odlučio koje), samo da skinem neke obaveze s faksa

Atanasije, ja sam poslala dve slike istog muzjaka i onda jednu sliku zenke. Ne znam gde su ti ta dva muzjaka :)