Hleb

KOJOTI

Member
27 Novembar 2008
182
0
16
42
Beograd
Drugar jedan daje svaki treci dan tropskim ribicama hleb.
Mislim da to nije dobro ali nemam argumente da ga od toga odgovorim.
Odgovori
 
Brasno, so, kvasac i to bi bio sastav hleba. Ako pogledas komrecijalnu hranu, mislim sastav, jasno se vidi da je sve to gore navedeno plus jos mnoge druge stvari. Brasno u ribljoj hrani potice od raznih zitarica dok za hleb se koristi samo jedna, uglavnom.

Kada bi ja trazio razlog da negiram upotrebu hleba za ishranu riba onda bi pre ukazivao na manjkavost pojedinih vaznih sastojka koje je potrebno ribama ali to samo ako se hleb koristi redovno i nista drugo. Ovako ni ja licno ne vidim kako bi izneo argumente protiv takve radnje.
 
To me brine

Kako aditivi utcu na ribice (moguca gajznost, nadutost) Stvari poput toga. Raspadanjem hleba stvaraju se mnoge plesni (mixomycetes). Neke od njih su i patogene cak i za coveka.DA ne pricam o razanom hlebu koji kod raznih privatnih pekara cesto ima Claviceps purpurea-u. Koja je vise nego toksicna.
 
Aditivi koji se dodaju u riblju hranu ne izazivaju neke takve poremecaje, barem se tako misli. Uostalom mnogi od njih su i u repertoaru ljudske ishrane.

Raspadanje hleba u vodi se nista ne razlikuje od raspadanja neke druge hrane koja sadrzi zitarice a riblja hrana ih bas sadrzi. Pitanje je da li mi treba da dozvolimo da se hrana bas tako raspada. Uvek cemo imati neku neznatnu preostalu kolicinu hrane ali to bas nije tako strasno. U sutini i ribe imaju neki svoj odbrambeni mehanizam koji regulise i takve stvari.
 
Slazem se Bobane da su aditivi u ishrani prisutni skoro svugde , kako u ljudskoj ishrani tako i u zivotinjskoj ali ne slazem se da su bas toliko bezopasni da nije to toliko strasno. Sa takvim razmisljanjima "nije to bas toliko strasno", danas mnogi ljudi plate glavom. ;)
Misljenja sam da u ishrani riba treba preferirati svezu zivu hranu bez bilo kakvih dodataka sve ostalo je nezdrava hemija koju tesko ko moze kontrolisati i bas iz tog razloga suvu hranu treba svesti na minimum koliko je to moguce. Znam da je to veoma tesko izvesti u praksi ali svako ko je u mogucnosti da uspostavi zdraviji nacin ishrane , to treba i da ucini.

Nikako ne bih preporucio akvaristima (posebno pocetnicima) da se padne u iskusenje sa razmisljanjima da to nije toliko opasno i pocne sa ubacivanjem naseg "zdravog" hleba u akvarijume, hleb koji ima takve karakteristike, da cim prenoci odise veoma neprirodnim i neprijatnim mirisima. .;)

Moja poruka je

U ovim danasnim vremenima gde je zagadjenost planete tolika, da kad kazemo najveca je sreca ziveti, ostariti i umreti zdrav, treba iskoristiti svaku mogucnost i usmeriti nas zivot ka tom najsrecnijem putu. Isto to bi mogli reci i za nase ljubimce i pomoci im , da dozive kao i mi tu srecu.
 
U pravu si Fauna .... ali kad pogledas sve je zatrovano pa i ta "prirodna sveza hrana" ko zna sta sve sadrzi od pesticida, hormona itd. Tako se ja pitam koliko je opasno dati neko povrce ribama u kome moze biti vecih kolicina otrova koje ljudi mogu podneti ali mozda ribe ne. Sve se izmaklo kontroli. Eto verovatno zato Boban kaze to sto kaze.Suva hrana je bar standardizovana a na povrce prska ko sta hoce i koliko hoce a da mi to ni neznamo.