Paraziti Trematoda
Crvi clase Trematoda nisu tako cesto vidjeni paraziti u akvaristici ali ipak ponekada nadju svoj put i do nekog od nas akvariste. Uvoznici akvarijumskih riba imaju vece sanse da vide ove parazite i naravno njihova duznost je da odstarne ove ribe iz prodaje.Crvi iz familije Diplostomatidae poznati su u akvaristici, recimo Crne tacke, a ovde je rec o rodu Posthodiplostomum, parazitima koji napadaju muskulaturu ili unutrasnje organe riba.
Sustina svega ovoga je moj pokusaj da odstranim te parazite sa riba uz sto je moguce manje ostecenje same ribe i naravno pokusaj da te ribe ostanu u zivotu. Mozda sve to i nije tako strasno da se radi o nekim vecim ribama a ne o Crnoj neon tetri - Hyphessobrycon herbertaxelrodi i jednoj Glowlight tetri.
Na slikama se vide ti crvi.
Sama tehnika odstranjivanja je vrlo jednostavna i za to sam koristio injekcijsku iglu 27 kojom sam odstarnio krljust ribe i prisao crvu. Sve to traje ne duze od desetak sekundi. Najveci problem je drzati ribu u mirnom stanju i to sam uradio klasicnom metodom uvijanja. Posuda u kojoj se nalazi uvijena riba nagnuta je vrlo blago i u svom rubu zadrzava vodu tako da riba moze da "dise".
U ovoj fazi razvoja crv nema sanse da ostane u zivotu ako se odstrani niti moze da zarazi druge ribe.
Nakon zavrsenog tretmana sve zarazene ribe sam stavio u jedan akvarijum i uz dodatak metilen plavog pozeleo sam im srecu i brz oporavak. Na slici se vide ribe nakon tretmana.