Cichlasoma cyanoguttatum (Baird and Girard, 1854)
Naucni nazivi koji se pojavljuju u raznim literaturama sveta,a koja su takodje validna u komunikaciji:
Herichthys cyanoguttatus
Herichthys cyanoguttatum
Heros cyanoguttatus,
Heros temporalis,
Neetroplus carpintris (Riehl and Baensch, 1991).
Najcesce ime:Rio Grande ciklid- Teksas
Preko tela mu se pruza 4-6 tamih mrlja povezane sa mnogobrojnim tackicama plave boje po bokovima.Kod odraslih primera javljaju se plavo-zelene tacke u talasima od glave pa sve do repa,a od glave do polovine tela je bele boje,od polovine do kraja repa modro plave do crne boje u zavisnosti od raspolozenja i hijerarhijskog polozaja u okruzanju.Muzjaci imaju izrazenu grbu na glavi kao i ostale vrste iz ovog roda,na primer Cichlasoma citrinellum,Cichlasoma nigrofasciatus(poznatiji kao ROBIJAS).
U svetu ihtiologa ga karakterise 15-17 tvrdih ledjnih zbica i 10-12 mekih,5-7 analnih tvrdih zbica,9-10 mekih koje se lepezasto sire.
Slicne vrste su mu Jack Dempsey, Cichlasoma octofasciatus,o njemu je bilo vec reci,vec pomenuti Cichlasoma nigrofasciatus,o kome se sve vec zna i koji je satanizovan u bezbroj navrata(po meni malo i previse price ni oko cega).Svi znamo da se oni mogu mrestiti i u 15 L vode,u sta sam se i sam uverio.I dalje ne svatam zasto je to mnogima akvaristima problem,Cichlasoma citrinellum,vec opisan sa moje strane,bolje receno preveo sam najzanimljivije delove sa nekoliko sajtova,a kojeg i dalje nema u ponudi kod nas, pa ni sire nisam naisao.
Temperature koje izdrzava C. Cyanoguttatum su fleksibilnije u odnosu na neke druge ciklide sa tog podneblja.Moze izdrzati i temperature od 14C u rekama Kolorada.Podvrgnut je i eksperimentima izdrzljivosti na temperaturi od 5C.Prema visokim temperaturama nije bas nesto naklonjen,najbolje se oseca u intervalu 20-25C.
Sto se tice razmnozavanja uparuju se kao monogami,ponasaju se kao vecina Juznjaka;odaberu teritoriju na kojoj je pogodan kamen,a ima i dobar zaklon koji im sluzi za sakrivanje ikre od grabljivica i pljackasa narocito iz svoje vrste.Ociste kamen,oko kojeg iskopaju LEK,polazu oko 500 komada ikri, muzjak konstantno brani teritoriju iznad legla,dok zenka vreme provodi iznad same ikre i vrsi ventilaciju vode obezbedjujuci uvek svezu,zenka je tih dana izrazito agresivna,cak u vecoj meri nego li muzjak.Nakon 5-7 inkubacija mladj se izvaljuje,potrebno im je da proplivaju 3-4 dana.Prvih dana mladj treba hraniti artemijom i sitno izdrobljenom komercijalnom hranom.Moze se desiti da mladji par ne uspe da odrzi koloniju ikre iz bilo kog razloga,a najcesce zato sto im teritorija jos nije utvrdjena i cuvana duzi vremenski period,kako vreme odmice taj problem se gubi.
Ukoliko dodje do kontakta sa uljezima,njihov napad je jak i odlucan sto doprinosi zenkina povecana agresivnost zbog iscrpljenosti u cuvanju podmlatka.Reproduktivni ciklus u prirodi je izmedju marta i avgusta dok je vruhunac mrescenja negde u aprilu.
Sto se tice ishrane moze se reci da su omnivore tj.svastojedi,do tog podatka se doslo posmatrajuci vrstu u celini,odnosno sta jede na prostorima gde je tog trenutka i pracena.Zbog svog jelovnika je svrstan u sportske discipline ribolova.Njegov izlov je pod strogom kontolom aktivista za zastitu zivotinja.
U prirodi raste od 7.5-15 cm,dok je u zarobljenistu zabelezen rekord od citavih 30 cm. Njegov izlov i distribucija tj. izvoz je zakonom zabranjen, ali moguce je preneti ga preko Meksika i severnog Teksasa.Posto je poznat kao stetocina u svetu ribolova, tamosnja ribolovacka uprava organizuje sportsko takmicenje u cilju smanjenja brojnosti .
Citajuci forume na stranim sajtovima dosao sam do zakljucka da ovaj ciklid nije bas onakav kakvim ga opisuju tj.VEOMA AGRESIVNA RIBA.Naprotiv,neki govore da se slaze sa svim ciklidima nezavisno i da ih cak i ne konstatuje,dok drugi govore da je pravi ubica i totalno nepouzdan i nekompatibilan sa ciklidima cak i sa grupom koju sam pomenuo na samom pocetku.
Sto se tice velicine akvarijuma-STO VECI ,a neki minimum je 450 L ,sa dosta prostora za plivanje i par mesta za sakrivanje,postaviti kamenje tako da ga ne bi setali i okretali po celom akvarijumu.Jako mi je zao sto ne mogu da ispricam i neko svoje iskustvo o ovom ciklidu, ali se nadam da cu ga kad-tad imati.Jedino mi ostaje da citam i razmisljam o ovakvim primercima i vrstama kao sto je Cichlasoma cyanoguttatum-PLAVI DJAVO.
Samo je problem GDE PRONACI TAKVU RIBU!!?