kanisterski filteri??

stina

Member
23 April 2004
539
0
16
Jaska
www.hypancistrus.net
Ko mi moze malo bolje pojasnit na kojem principu rade externi filteri tipa fluval 404 i eheim??
planiram nesto takvo doma probat napravit od kanistera od 10l i malo vise truda, pa me zanimaju tehnicki detalji...
ako ima itko kakvu ideju il komentar, znate da cu bit vise nego zadovoljan... :wink:
pozdrav :D

Ma princip je vrlo prost i jasan. Svi ti filteri su zatvorena posuda napunjena sa nekom filter masom kroz koju neka pumpa, bilo da je ugradjena u filter ili ne, tera vodu. To je osnovni princip svakog kanister filtera.

Sve ostalo je kozmetika koja nam olaksava rad.

Ako te to sve zanima kako je u delovima ima i toga, mislim ja na sve :D

Imam ja to na mom sajtu pa ti listaj i pogledaj sta te zanima.

http://www.brooklands.co.nz/eheim/parts/index_0.htm

Znas kako, ..nisam pristalica kanisterskih filtera samostalne rucne izrade. Razloga ima dosta.

Prvo, veliki rizik da diht-spojevi popuste a u tom slucaju poplava u sobi moze da napravi toliku stetu, da ces tada za renoviranje stana potrositi kao za dva najskuplja kanisterska filtera. A zasto ti diht-spojevi popuste? Zato sto te profi mase za dihtovanje kabloba , cevi, i dr.., mi ne mozemo da nabavimo u trgovinama.

Drugo, sve te improvizacije sem sto estetski ruzno izgledaju, ne mogu imati funkciju kao kod fabrickih filtera. Kao primer pokazacu ti unutrasnji izgled kanistera njegovih kanala i pregrada koje i tekako imaju funkciju

[Broken External Image]:http://www.auctionphotobank.com/upload/108780836031.jpg [Broken External Image]:http://www.auctionphotobank.com/upload/108780843105.jpg

Eto vidis i sam da je nemoguce napraviti potpuno isto kao sto je fabricki. A da pravis nesto sto ce imati dosta manju funkciju za neku razliku u ceni od nekoliko destetina evra,..hmm ne vidim smisao svega toga. Kada to kazem mislim na kanisterski filter EHEIM classic E-2213 cija je reklamna cena 34.99 evra!! ( vec sam ga nekoliko puta reklamirao :D ) , predvidjen za akvarijume 200l - 250l.
Sada Stna dobro razmisli, dok kupis motornu pumpu za koju ces dati desetak evra i dok pokupujes ostale delove sto ti trebaju ( plasticne cevi, razni dodatni adapteri, gumice..) i koje ces morati da mozda narucis da se posebno naprave,...ja ne vidim da ima smisla raditi tako nesto.

Ovo je samo moje neko misljenje i vidjenje tvoga problema kojeg mozes na dosta laksi i jeftiniji nacin da resis. Opet na tebi je da odlucis. :wink:

Hmmm... sad kad si mi stavio cijenu onog eheima... 2 takva bi me dosa 70 eura, a radili bi filtraciju u mom novom 300 litrazu vise nego dobru!
Da, kad tako stavis definitivno je bolje ne upustat se u takve stvari... al kad pogledam da jedan fluval 404 kod nas dode 180-200eura, ajoj... :?
hmmm.... kvragu, naveo si me na razmisljanje... :lol:
ok, tnx!! ja se trnutacno okupiram da napravim nesto poput fluvala 404 i mislim da je to moguce, al najbolje bi bilo da se sam u to uvjerim!! :wink:

Mislim da bi ti bilo mukotrpno da ga napravis da sve bude kako treba. Lepo je napraviti nesto svojim rukama, i jos ako radi kako treba to je odlicno. Ali sta ako nesto zapne...

Eheim je po meni prava stvar, kod vas ga ima koliko sam uspeo da procitam po forumima, ali mislim da su cene sigurno visoke.

Bilo bi dobro ako bi neko mogao da ti donese Eheim-a iz nemacke. Tamo su im cene koliko toliko prihvatljive za nase uslove. Ja sam tako dosao do Eheim-a.

Pozdrav!

Jooj evo gledao sam cijene i kod nas su skuuuupi... 500kn, a to je cca 60eura!
imam frenda u njemackoj, mislim da ce mi on kupit, tak da u 10mjesecu bi bilo u redu da imam novog 300 litraza... :D
hmmm, jel bolje 2 manja ili jedan veci filter???

Pa nije lose imati 2 kom. ako mozes da ih priustis sebi :D

Jedan moze da radi mehanicku, a drugi biolosku filtraciju, to je idealno.

Na kraju krajeva imas filter u rezervi, ali kod Eheim-a nema sekiracije ne kvari se. Taj maleni 2213 koji ti je fauna naveo radi kod mog drugara 6 godina bez ikakvih problema.

Ako ides na varijantu od 2 kom. probaj ovako:

- 2213 da ti radi mehanicku filtraciju
- 2224 da radi biolosku/mehanicku

Zasto ti predlazem ovo, 2224 kao i svi kanister filteri Profesional serije imaju "kadice" za filter masu, tako da se ista ne mesa medjusobno. Tu mozes da kombinujes sta hoces, i da eksperimentises do mile volje.

Bitna stvar koju moras da znas je da se filter masa kupuje posebno. Ona nije bas jeftina, i to ti je plus na cenu kanistera. Moras i to da ukalkulises.
Negde imas i ponudu gde ide sve zajedno, i to je uvek povoljnije (u kompletu). Raspitaj se dobro, i saberi. U nemackoj cene bezobrazno variraju, tako da treba malo proci i videti gde je jeftinije (ovo svima govorim ko god me je pitao), cisto da znas da se ne zaletis u prvoj prodavnici. Imas dosta cena na internetu pa uporedi.

Eheim 2213

For tank size up to 250l.

Pump output 440l/h
Filter circulation 390l/h
Delivery head 1,50 m Ws
Filter volume 3l
Power consumption 8 W
Dimensions approx. mm 160 x 355

Eheim professional 2224

Eheim 2224 external filter for tank size up to 250l.

Eheim 2224 Pump output 700l/h
Filter circulation 500l/h
Delivery head 1,50 m Ws
Filter volume 3,0l
Power consumption 8 W
Dimentiones approx. mm 340 x 178 x 178

Ja imam 2226 koji je deklarisan za 350l aq. a radi mi na aq. od 190l i prezadovoljan sam.

Pozdrav!

regulator protoka?

Neko mi rece da EHEIM kanister filteri imaju regulaciju protoka. Ja posedujem 2213 koji sam dobio na poklon i mozda bi trebalo da smanjim protok jer voda luduje. Medjutim nigde ne mogu da pronadjem taj regulator.
Drugo, uz kupljeni akvarijum sam dobio u kompletu kanister 2215. gledam uputstvo i nema nikakvog regulatora. Pitanje koje bih vam postavio je : Da nije mozda negde sakriven taj regulator u vidu na pr nekog srafa??? Ako zaista ne postoji regul. ni kod jednog od ovih filtera kako onda da usporim protok?