Prvi susret sa bolešću belih tačaka (Ichthyophthirius).

Macron

New Member
18 Januar 2010
6
0
1
46
Belgrade
Nakon kupovine novog većeg akvarijuma i njegove postavke, usledila je i nabavka novih ribica kako bi se populacija uvećala. Par dana nakon puštanja novih ribica u akvarijum primetio sam da su se na Orandi pojavile bele tačkice (eto i mog prvog susreta sa bolestima riba nakon nešto više od godinu dana bavljenja akvaristikom). Naravno ne znajući ništa o ovoj bolesti mislio sam da će proći, i pustio par dana da vidim šta će se desiti. Nakon par dana tačkice su nestale sa Orande, tada sam mislio da je problem rešen (a u stvari je problem tek počeo jer se završio prvi ciklus kod ove bolesti). Ubrzo zatim bele tačkice su se pojavile i na svim ostalim ribicama u akarijumu, nakon čega je počela intenzivna pretraga foruma i članaka na internetu. U međuvremenu u crni bilans ušle su dve colise, borac i botia macracantha.

Ubrzo zatim otišao sam do obližnje radnje i kupio Punktol kao jedan od medikamenata za bolest belih tačaka. Sam preparat sadrži malachite green oxalate i brillant green, dozira se 10 ml na 100L vode. Preparat se doda u vodu i 3 dana od dodavanja preparata izmeni se 30-50% i doda nova doza. Postupak se ponavlja do izlečenja. Važno je napomenuti da se aktivni ugalj treba odstraniti iz filtera, UV-C filter kao i CO2 uređaji kod slatkovodne akvaristike.

U prošlu subotu sam počeo tretman tako što sam prvo postepeno povećao temperaturu vode do 30 stepeni i povećao trajanje aeracije vode na 24h. Tada sam dodao i prvu dozu leka. Posle dva doziranja i zamene vode svi simptomi su nestali a ribice su živnule. Juče sam dao treću dozu i sutra treba da dam četvrtu dozu preventivno.

Ukratko sama bolest se sastoji od tri faze. Prva faza su bele tačkice, druga faza je sazrevanje parazita plivača u čaurama na dnu akvarijuma i treća faza je ispuštanje oko 1000 plivača koji traže domaćina i na kraju formiraju bele tačke (u toj fazi se ustvari bolest i leči). Proces ide u krug.

Pitanje za iskusnije članove foruma koji se se sretali sa ovom bolešću, da li da tretman nastavim i posle četvrte doze?

Hvala unapred!

Nadam se da će ovaj post pomoći ljudima koji se prvi put susreću sa ovom bolešću kod akvarijumskih riba.