Evo prijatelju ja cu pokusati da pojednostavim.
1. Japanke su hladnovodne ribe, i kao takve ne idu sa ostalim toplovodnim ribama, a i jako je tesko da im leti ohladis vodu. Rastu ogromne, tako da ti je za jednu da bi iole normalno zivela potrebno da odvojis oko 200 litara vode, a kada poodraste i to je malo. Naravno toga se niko ne pridrzava, pa im one zive mnogo krace nego sto bi trebalo. Pored njih neces imati lepo ubiljen akvarijum, a kao takav meni je odvratan. Mozda u ovome ma malo pristrasnosti, ali to je moj stav koji ne mora biti prihvacen.
2. Black Molli i Xiphophorusi su zivorotke, koje zive u meksickim i brazilskim slankastim jezerima. koncentracija soli nije velika, ali ako uzmemo da je so baza, a da velika vecina biljaka voli treset ciji su glavni sastojci humusna i taninska kiselina, dolazimo do zakljucka da ni u ovom akvarijumu biljke nece zraciti punim sjajem. Ako komsiji hoces da napakostis, u kofu vode rastvoris kilo-2 soli i zalijes mu drvo. Najverovatnije ce se osusiti.
3. Plekostomusi rastu ogromno do pola metra, tako da je tvoj akvarijum i za njih mali, a opet kada on iako ne jede bilje, mahne svojim repom, moze da ti slomi i pocupa gomilu biljaka, a kao takva meni nije simpatican.
4. Barbusi, zive u azijskim recicama, koje su cesto okruzene prasumama, a to znaci da je voda bogata, tresetom, panjevima i liscem, sto naravno odgovara vecini biljaka, i kao takve one su mi veoma interesantne, jer sa njima mozas imati veoma lepo uredjen akvarijum. Ne rastu veliki, tako da im je tvoj akvarijum potaman. Sa njima mozes drzati neke druge vrste barbusa, razbore, zebrice i druge vrste mrenica. Nije problem ni da stavis neonke ili bilo koje druge tetre, ali opet najbolje da ih kombinujes samo sa ribama iz njihove porodice. tako ces imati neku vrstu geografskog tipa akvarijuma, bar po izboru riba, sto se naravno svuda u svetu mnogo ceni. Naravno i biljke mozes birati da budu sa istog geografskog podrucja. Tako ces napraviti pun pogodak, i smanjices mogucnost nastajanja problema.
Nadam se da sam ti pomogao.