Quick Start
Nema puno proizvoda koje drastično menjaju naš hobi, sve su to manje više razne varijacije već postojećih, samo neka sitna podešavanja. Nešto razmišljam i deluje mi da je zadnja drastična inovacija bila uvođenje LED osvetljenja koja je poslala u istoriju ceo dijapazon kojekakvih lampi, da ih baš sada ne nabrajam. Čovek prosto i da ne veruje da će se nešto novo desiti.
Gledam tako neke proizvode za akvaristika i uvidm da se jedan mali proizvod jednostavno vrlo tiho pojavio u akvaristiku bez pompi i crvenih tepiha a prosto ne mogu da ga ne svrstam u baš, gore navedenu, drastičnu inovaciju. Verovali ili ne reč je o živoj kulturi bakterija koje mi poznajemo po raznim nazivima a koristimo ih kada počinjemo da cikliramo ili menjamo akvarijumsku vodu. Eto baš tako.
Mislim da je dosta već rečeno o cukliranju vode, nitrifikaciji, denitrifikaviji i svakom segmentu u svemu tome. Da tu ne dužim, manje više sve je to nama poznato i za to je potrebno vreme da se kolonije bakterija pristojno nasele i da počnu da rade svoj posao. Mi akvaristi jesmo "lopovi", drugi smisle a mi uzmemo to i primenimo. Pa zar protein skimmer nismo maznuli od ljudi sa prečišćavanje otpadnih voda a eto i dalje se vrtimo oko njih pa ni bakterije nismo ostavili na miru.
Da se malo podsetimo, tek u par reči da bi videli u čemu je razlika i kaka je efekat ove novine. Za nama poznatu nitrifikaciju koritimo bakterije roda Nitrosomonas sp., Nitrobacter sp. a za denitrifikaciju Pseudomonas i Clostridium i druge njima slične. Suština je da sve te bakterije žive na čvrstoj podlozi i tu se odmah otvara i priča o filtr masama, poroznosti i ko zna šta još. Ova inovacija baš to menja i sada su u igri dve vrste nitrifikacionih bakterije koje žive i u vodi pa da kažem par reči i o njima.
Prva je Nitrosomonas eutropha, gram negativna, i ova bakteria prevodi amonijum jon u nitrite. Ova bakterija je eutrofska i izraziti je stanovnik vode koje su bogate organskim materijalom i mineralima gde spadaju i kanalizacione vode. Toleriše i povećanu koncentraciju amonijum jona a može da funkcioniše i u anaerobnim uslovima.
Druga je Nitrobacter winogradskyi, gram negativna bakterija koja prevodi nitrite u nitrate. Za razliku od ove prve navedene, ova bakterija može da naseli i čvrstu podlogu a pogodna je i za morsku akvaristiku.
I eto, to je dobitna kombinacija. Sipaš vodu u akvarijum, dodaš ovaj proizvod gde su bakterije u dormantnom stanju, ako je voda iz česme onda nešto za neutralizovanje hlora ili hloramina, ugrejemo vodu i dodamo ribe. Sindrom novog akvarijuma više ne postoji ili barem nije značajno izražen.
Za sada nisam siguran koji proizvodi su sa ovim bakterijama osim API QUICK START pa eto, probajte.