I meni je ovako obolela kornjača a zatim ubrzo i druga jer naravo pridržavao sam se saveta iz pet shopova.
1. Akvaterarijum namesti u ovu poziciju zbog toga što kornjača trenutno ne vidi i ne može izaći na kopno a postavljenjem akvaterarijuma u ovu pozicju omogućava joj se lakši izlaz na kopno. Ono plavo na slici je je voda, nemoj da staviš veliki nagib da kornjača ne bi klizila nazad u vodu kad pokuša da izađe na suvo.
2. Temperaturu vode podigni za oko 2 stepena, znači sa 24 - 26 stepeni na oko 28 takođe i temperaturu kopna za oko 2 stepena, normalna temperatura kopna treba da bude oko 2 stepena više od temperature vode. Znači vodu na 28 a kopno 30 stepeni.
3. Svaki dan je stavi u neku posudu sa čajem od kamilice ili od žalfije (naravno bez šećera) koji ima oko 24 - 26 stapeni i ostavi je tako oko 20 minuta.
4. Pogrešio si to što si kupio uljane kapi, kupi mast Hloramfenikol.
Nabavi i neku posudu u kojoj će biti kad joj staviš Hloramfenikol na oči, nikad nemoj da stavljaš kornjaču u vodu dok još ima mast na očima moraćeš da sačekaš oko jedan sat od stavljanja masti na oči da bi mogao da je vratiš u vodu.
5. Imaćeš problema sa hranjenjem, stavi je u akvaterarijum i ako ti je laše uzmi pincetu i drži tako hranu ispred nje dok ne uzme hranu, verovatno će je odbiti ali budi uporan pokušavaj tako i preko 20 puta na dan. Meni kad su obolele nisu hteli ništa tu i tamo jednom do dva puta nedeljno su uzeli malo ali i to je nešto u odnosu na ništa.
Ovo može potrajati i do nekoliko meseci. Meni se jedna kornjača ovako mučila 5 meseci i na kraju nije preživela (fora je bila u tome što sam ja čekao 2 meseca bez lečenja jer su mi u pet shopu rekli da je to normalno kod kornjača) kod one druge sam nastavio sa lečenjem nakon smrti prve i ov je za oko 2 meseca ozdravio i sad je živ i zdrav i ima 7 godina (kad je oboleo kod mene je bio oko 4 meseca) ova druga kornjača obolela je 2 - 3 meseca nakon preve i ovu sam lečio od početka pa je verovatno zato preživela.
Moraš da se boriš i boriš i svaki dan da ponavljaš ovaj postupak sve dok ne otvori oči, ja sam ovaj postupak nastavio još oko nedelju i po dana posle otvaranja (za svaki slučaj).
Sada nema odustajanja, kupio si kornjaču samim tim prihvatio si sve rizike.
Ako neko ima još nešto da doda što ja nisam napisao neka me dopuni ali ja mislim da je to to...
Nadam se da će ozdraviti.
Srećno!